selingan

Suggestions dan soal serta pembahasannya

Materi Suggestion

Penggunaan Suggestions

Suggestions dapat digunakan dalam bentuk solutions, saran, rencana dan idea. Misalnya teman anda sedang dalam masalah tidak bisa mata pelajaran bahasa Inggris maka anda dapat menyarankannya untuk mengikuti kursus bahasa inggris

Expressions of giving suggestions

Expresi dibawah ini sering digunakan untuk membuat saran
Let's ………
Why don't we ………
We could ………
What about ………
How about ………
I suggest that ………
You might want to change ………
I think ………
I don't think ………

Example of using Suggestions in sentences


- Let's go to the library.
- Let's go to movies.
- Why don't you do your homework before going out?
- We could eat at home today.
- What about eating at the new place?
- How about going to Sam's place first?
- I suggest that we call it a day.
- You need to change your sleeping habits.
- I think you should go and meet her.
- I think we should do it this way.
Would you like to … ?
Would you mind going to the city centre ?
What do you think about going to the swimming pool ?
Let’s go to the swimming pool!

Responding Suggestions


Yes, it’s a great idea.
I agree.
It sounds great.
Yes, let’s do that/it.
Super! OK! All right!

Responding and declining suggestions examples


1. Let’s watch football at the stadium
Accepting : yes, Let’s go
Declining : No, thank you I have other schedule, I must clean the house now
2. Why you don’t have breakfast before go to school ?
Accepting : that is a good idea
Declining : I think I will be late, so I will have a breakfast at school
3. How about go to the movie ?
Accepting : O. K it is sound great
Declining : No, I do not have money to buy the ticket
4. I think you should do your homework now

Accepting : yes, you are right
Declining; take it easy my friend, I still have so much time

Contoh Dialogue giving suggestions


Fina : Morning Ayu, My best friend, you look bad today, what happened to you?
AYu : oh, it is only a little problems.
FIna : please, tell me, maybe I can give the solutions
AYu : Ok. I feel sad because I do not have money to pay for the college tuitions, I have used my money to buy a new motorcycle
FIna : Oh. You Should tell your parents if you have no money. I think they will help you.
Ayu : I do not think so, it only will make something worse.
Fina : You can lend money from someone.
Ayu : That’s good idea.

Contoh Soal Suggestions dan Jawabannya

1. Hey Siti, ____________________ go star gazing tonight.
a. are you
b. how about
c. shall them
d. would you like to

Jawaban D

Pembahasan. Untuk membuat kalimat berpola tenses benar hanya ada D untuk kata setelah About selalu diikuti dengan Gerund sedangkan kalimat ini menggunakan kata kerja V1.

2. Sam: “Would you like to go watch a movie this weekend? “

Carly: “I can't, I am low on cash right now.” ____________________ stay at home and watch TV instead.
a. How about
b. Let's
c. What about
d. I think

jawaban B

Pembahasan. Lets diikuti Vs ( Stay) dan ini merupakan saran sehingga menggunakan kata Let’s

3. What shall we do today?____________________ we go to the library.
a. Shall I
b. Let's
c. Why don't
d. Would you

Jawaban C

Pembahasan. Grammar paling sesuai dan merupakan pembentukan kalimat saran adalah D

4. ____________________ like a cup of coffee?
a. Can I
b. I'll do
c. Would you
d. Should I

Jawaban C

Pembahasan. Jelas sekali kalimat ini adalah menawarkan sehingga menggunakan Would you + V1

5. ____________________ the washing , if you like.
a. Can I
b. Would you
c. I'll do
d. Let's

Jawaban C

Pembahasan. Kalimat ini tidak ada kata kerjanya sehingga jawaban yang paling benar harus ada kata kerjanya yaitu C

6. Edo: “I have a lot of work to finish; I don't know how I will manage. “

Sam: ____________________ half of it if you want.
a. Would you
b. I think
c. Why don't
d. I will help you with

Jawaban D

Pembahasan. Sudah jelas harus ada kata kerjanya dan jawaban yang sesuai dengan konteks adalah D

7. Carly: “I submitted my essay to the teacher few days ago, but I haven't received any response from her.”

Edo:____________________ go and ask her?
a. Shall us
b. I'll do
c. Why don't you
d. I propose

Jawaban C

Pembahasan. Kata yang menyatakan saran adalah kalimat C

8. ____________________ get you a drink?
a. Would you
b. Why don't you
c. Can I
d. I'll do

jawaban. C

9. Aisya: “ I am so thirsty.”

Annie: ____________________ get you something to drink?
a. How about
b. What about
c. Why don't
d. Can I

Jawaban D

10. ____________________ like me to clean your car?
a. How about
b. Let's
c. Would you
d. I think

Jawaban C

Postingan terkait:

26 Tanggapan untuk "Suggestions dan soal serta pembahasannya "

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Thx,kunjung balik di areamipa.blogspot

    ReplyDelete
  3. Good job πŸ‘πŸ‘ mantap jiwa

    ReplyDelete
  4. Arigatou😁😁😊😁

    ReplyDelete
  5. Yg no2jawaban A emang gak bisa?

    ReplyDelete